Jag skriver...

tisdag 29 augusti 2017

I fäders spår - på cykel och till fots

Cykelvasan

Vi var ett gäng på 9 pers som for norröver till Sälen på torsdagen före Cykelvasan. Några hade kört loppet tidigare, andra lopp för att seeda sig, medan andra, som jag själv inte tidigare hade deltagit i ett mtb-lopp. För mig var det ingen "tävling-tävling" utan mest en rolig grej som jag skulle göra tillsammans med goda vänner. Jag följer mitt träningsschema som jag får av coach Andreas Falk och på torsdagen när de andra satte sig på en uteservering så körde jag backträning i slalombacken. 5 gånger till toppen. Bäst att passa på när det finns en liten backe i närheten. Hemmavid finns det knappt nån backe alls.
Fredagen startade med ett löppass för mig och en kompis. Vi körde banan "King of the Hill" som gick uppför, uppför och ända upp till toppen av slalombacken.
Sen ägnades resten av dagen åt cykelfix och en massa god mat. Solen sken och vi käkade glass och gick och mös. Det är så mysigt att vara på plats vid en tävling dagen innan och gå och ladda och känna in stämningen.

Värmer upp med en björndans
Foto: Privat

Raceday. Vädret är mulet och temperaturen är helt perfekt.
Vi hade alla olika starttider och vi som startade bland de sista grupperna hann äta frukost i lugn och ro för att sedan rulla ner till starten. Jag skulle starta i startgrupp 52, vilket var bland de sista och startfållorna packades ihop medan vi stod och väntade på att få åka iväg. Jag var toppenhumör och såg fram emot att få cykla till Mora. Låren smärtade lite av träningsvärk efter backlöpningen dagarna innan, men det gjorde inte så mycket.

Startklar!
Foto: Privat

Starten går och vi får trampa iväg uppför backen. Det går uppför på asfalt först och som sen övergår till grusväg. Mina ben känns starka. Jag trampar på. Jag är på riktigt gott humör och drar en stor klunga, upptäcker jag när jag vänder mig om.
Vid första kontrollen kan man köra runt och förbi. Jag behöver inte support. Jag har Tailwind i ryggan och 2 gel i fickan. Det räcker gott.

Jag trampar på och tjoar. Det är kul. Ligger för omkörning nästan hela tiden. Folk är ivägen och jag får sakta in. Trampar på igen. Över de breda spängerna  känns det som en karusell. "Det här är som Balder på Liseberg!" skrattar jag. Wihooo!

Jätteglad!
Foto: Happyride.se

Jag kör fram och jag kör om. Mest hela tiden. Det går att köra runt alla depåer utom två. Där måste jag stanna för där är det som en vägg med folk. "Ursäkta", "Hallå" "Jag vill fram här"
Det är svårt att ta sig fram men till slut är jag igenom folkmassan och kan dra på igen.
Det är jättekul och vägen är lättcyklad utan några som helst tekniska partier.

Foto: Happyride.se

När jag rullar in i Mora stannar klockan på 3.30! Jag som tänkte att jag skulle köra på runt 4 timmar är såklart nöjd med tiden. Jag har massor av kraft kvar och cyklar vidare för att sätta på mig torra kläder. Väntar in några av kompisarna och sen tar vi bussen tillbaka till stugan där de som startade tidigare än oss har maten klar.
En riktigt trevlig helg med härlig cykling och massa gemenskap.

Resultat
Tid: 3.30.37 (94km)
Placering kvinnor: 22
Placering åldersgrupp: 6
Placering totalt: 1521

Ultravasan

Endast en vecka efter Cykelvasan går Ultravasan och det är en tävling som jag vill ha gjort. Så när jag ändå hade ångan uppe och som ett bra träningspass inför Spartathlon om en dryg månad anmälde jag mig.
Planen var att springa tävlingen som ett långpass som inte sliter för mycket utan att jag kan träna på i stort sett som vanligt efteråt. Ett litet mål var att komma under 9 timmar. Inget viktigt mål men ändå. Jag fick sällskap av en kompis som också skulle springa så vi for upp mot Sälen på fredagseftermiddagen. Vi hämtade nummerlappar och käkade smaskig mat och godis. Installerade oss i den trevliga lägenheten på Högfjällshotellet och förberedde allt inför morgondagen.
Nummerlapp uthämtad
Foto: Privat

Starten ska gå redan klockan 5.00 på morgonen och vädret ser inge vidare ut. Regn. Massor av regn. Men inte så kallt så jag beslutar mig för att springa i kortärmat och korta tights.
Vi stiger upp 3.15 och jag försöker få mig lite gröt men det går inte så bra. Jag är fortfarande mätt efter kvällens mat och det mesta åker i soporna.
Vi packar ihop och städar ut oss. När vi rullar ner mot starten slår regnet på bilens framruta. Det kommer bli en blöt dag.

Framme vid starten är stämningen magisk. Marschaller lyser, musik spelas och massa människor yr runt. Regnet har upphört och jag hinner heja på lite känt folk och gå på toa en sista gång innan det är dags att ställa sig i startfållan.
Klar för start
Foto: Privat
Det går nästan att ta på stämningen! Det ligger dimslöjor över gärdet och marschallerna kantar första biten ut från starten. Det är riktigt häftigt!
Jag tar det lugnt och joggar på uppför backen. Många springer om mig, men jag håller min takt. Till slut planar det ut och jag kan sträcka ut lite. Jag pratar med lite löpare runt omkring.
Det är varmt! Jag längtar nästan efter lite regn.

Utöver de vanlig kontrollerna (Vasaloppskontrollerna) i loppet så finns det vätska var 5e km. Jag har därför valt att springa helt "naken", dvs utan någon egen energi med mig. Jag förlitade mig helt på arrangören.

Vi springer grusväg och det är så jag har förväntat mig att banan ska vara. Jag cyklade ju den förra helgen och tänker att den är nog snarlik. Men efter Smågan kommer vi in på fina singel track-stigar! Jag tassar på. Hittar ett gött gäng att springa med. Stigarna och spängerna är så fina. Åh va det går lätt!
Men det dröjer inte länge förrän regnet börjar droppa. Det kommer mer och mer. Jag är riktigt nöjd att jag tog min ulltröja på mig. Jag håller temperaturen. Underlaget blir blött och rejält sugande på vissa partier.
I Evertsberg är vi halvvägs och här kan man lämna in så man har en dropbag. Det har inte jag gjort. Jag brukar inte byta kläder på lopp så jag hade ingen plan på att göra det nu heller. Jag äter och dricker och springer vidare.

Det regnar så hårt ibland så jag blir full av skratt. Det känns som att duscha utomhus. Men jag är så positivt överraskad av banan. Den är verkligen jättefin och kanske bara till hälften samma som Cykelvasan.
Vattenpölarna är nu så stora att inte ens en längdhoppare kan hoppa över dom. Det går att springa runt men det finns verkligen inte en torr cm av min kropp så jag kan lika gärna springa rakt igenom. Risken med detta är så klart att jag inte vet vad som finns under ytan. Är pölen djup eller grund, är det sten eller andra håligheter. Jag kör på chans och det går bra.

Det börjar bli kallt nu och jag vill gärna komma i mål. Jag brukar inte frysa när jag springer i regn men nu har mina kläder varit genomblöta i 6 timmar så nu orkar väl inte kroppen hålla värmen längre. Jag ångrar lite att jag längtade efter regnet i början.
I Eldris, som är sista kontrollen upphör äntligen regnet och det är bara 9 km kvar. Det ska bli skönt att komma fram och det ser ut som om jag kommer klara 9 timmarsgränsen också. Det klarnar upp på himlen och solen tittar fram. Jätteskönt verkligen!

Jag springer in i Mora på tiden 8.40 och känner mig riktigt nöjd. Det blev ett bra pass, en bra genomkörare och ett fint kvitto på formen. Jag gillade banan mycket och skulle gärna springa igen utan allt regn.



Jag duschar, åker buss och hämtar bilen i Sälen och sen kör vi hemåt. Det är skönt att vakna i sin egen säng dagen efter.

Nu har jag gjort alla discipliner även om det inte är samma år (Vasatrippeln). Och jag är snabbare mellan Sälen och Mora till fots än på skidor.
Det är mycket roligare att springa utan skidor på fötterna. ;)  

Resultat
Tid: 8.40.11 (90km)
Placering kvinnor: 12
Placering åldersgrupp: 6
Placering totalt:76

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar